Banke nisu naplatile 323 miliona od kredita

Bez autora
Jun 28 2012

Dospjela potraživanja banaka u Srpskoj po odobrenim kreditima u prvom kvartalu ove godine iznosila su 323 miliona maraka sa stopom rasta od 17 odsto u odnosu na kraj 2011. godine. U izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju bankarskog sistema u prvom kvartalu ove godine navodi se da je ovo jedan od najranijih pokazatelja problema u procesu naplate potraživanja. Učešće dospjelih potraživanja u ukupnim kreditima veće je za 0,82 odsto u odnosu na kraj 2011. godine. Dospjela potraživanja u sektoru privatnih preduzeća bilježe rast od 1,63 odsto. Učešće dospjelih potraživanja u ukupnim kreditima građanima zadržalo je trend rasta i na kraju prvog kvartala veća su za 0,57 odsto u odnosu na kraj 2011. godine.

Banke nisu naplatile 323 miliona od kreditaDospjela potraživanja banaka u Srpskoj po odobrenim kreditima u prvom kvartalu ove godine iznosila su 323 miliona maraka sa stopom rasta od 17 odsto u odnosu na kraj 2011. godine.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju bankarskog sistema u prvom kvartalu ove godine navodi se da je ovo jedan od najranijih pokazatelja problema u procesu naplate potraživanja.

Učešće dospjelih potraživanja u ukupnim kreditima veće je za 0,82 odsto u odnosu na kraj 2011. godine.

Dospjela potraživanja u sektoru privatnih preduzeća bilježe rast od 1,63 odsto. Učešće dospjelih potraživanja u ukupnim kreditima građanima zadržalo je trend rasta i na kraju prvog kvartala veća su za 0,57 odsto u odnosu na kraj 2011. godine.

- Iako krediti građanima još imaju najniži odnos dospjelih potraživanja prema ukupnim kreditima građana, nivo i rast dospjelih potraživanja ovog sektora treba pratiti sa povećanom pažnjom, pogotovo zbog činjenice da se uglavnom radi o dugoročnim kreditima - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da nivo dospjelih potraživanja, posebno u realnom sektoru, upozorava na neophodnost kvalitetnije analize kreditne sposobnosti zajmoprimaca pri odobravanju kredita i potrebu sistematičnijeg praćenja redovnog servisiranja kredita.

U Izvještaju se ističe da su nekvalitetni krediti iznosili 494,4 miliona maraka, što je za četiri odsto više u odnosu na kraj 2011. godine, kada su iznosili 475,4 miliona KM.

- Učešće nekvalitetnih kredita pravnih lica u ukupnim kreditima pravnih lica manje je za 0,28 odsto, dok u sektoru fizičkih lica nekvalitetni krediti bilježe rast od 0,53 odsto u odnosu na kraj prethodne godine - navodi se u izvještaju.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se situacija u bankarskom sektoru ne popravlja i da je neznatno pogoršanje kada su u pitanju nekvalitetni krediti posljedica situacije sa već plasiranim kreditima.

- Situacija sa nekvalitetnim kreditima odnosno kreditima koji se ne mogu vratiti u roku nije toliko zabrinjavajuća, ali stepen nenaplaćenih potraživanja koji je povećan za 17 odsto je vrlo alarmantan i pokazuje do koje mjere je privreda ostala bez svježeg novca - istakao je Pavlović.

On je naglasio da će rezultati do kraja godine biti značajno gori, ako se nešto konkretno ne preduzme na privlačenju stranih investitora ili ne smanje opterećenja privredi.

Bankarski sektor u RS ostvario je u prva tri mjeseca 16,2 miliona KM neto dobiti.

Kamate manje

U Izvještaju Agencije za bankarstvo RS se ističe da su prosječne nominalne i efektivne kamatne stope na kredite u prvom kvartalu 2012. smanjene u odnosu na prošlu godinu.

Prosječna nominalna kamatna stopa na kredite u prvom tromjesečju ove godine manja je za 0,25 procentnih poena, a prosječna efektivna kamatna stopa bilježi pad za 0,49 procentnih poena u odnosu na prosjek iz prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik